Trygg sykling

Sykling kan være så mye. Mange av oss startet å sykle i ganske ung alder og har syklet både i skog og mark og på landevei og rundt omkring. Dette er bare noe som skjer daglig og krever ingen planlegging annet enn å ta frem sykkelen og tråkke i vei – nesten da. Sykkelen trenger jo litt service av og til slik at den fungerer som den skal og ikke gir deg problemer underveis.

Men dersom du skal ut på en lenger sykkeltur enn bare i ditt eget lokalmiljø, ja da kreves det mye mer av deg enn bare å sette deg på setet å tråkke i vei. Alle ønsker jo å være så trygge som mulig når man er ute å sykler – ja uansett om det er i nærmiljøet eller på en lenger distanse med et spesielt mål foran seg.

Planlegging

Dersom man skal ut på sykkeltur så kreves det en del planlegging. Ikke bare å planlegge hvor man skal sykle, men mange andre detaljer også. Først må du ha kontroll på hvor god form du er i selv og hva du er god for. Klarer du lange distanser eller må det begrense seg til en viss lengde hver dag? Og når du har oversikt over det da kan du planlegge hvilken rute som skal følges.

I tillegg til deg selv så er selvfølgelig utstyret som skal brukes superviktig. Du må sørge for at alt er i tipp topp stand. Sjekk girene, kjedet, eventuelle kabler, dekker og selve rammen på sykkelen at ingenting ikke er i topp stand. I dag er man jo heldig med den kommunikasjonen som finnes med mobile telefoner, men det finnes hjørner av landet vårt som fortsatt ikke har topp dekning på en mobil telefon.

Været

Være på værgudenes side er viktig når man skal på sykkeltur. Får man uvær så er alt så mye tyngre og vanskeligere. Været i Norge er ofte uforutsigbart og kan skifte fort. Kommer man litt opp i høyden kan det fort bli kjølig og kaldt selv om det er varmt i lavlandet. Så da og være forberedt med riktig pakking er viktig.

Så det å være forberedt og ha planlagt skikkelig er viktig i flere faser av turen.

Bagasje

På en slik tur er det veldig begrenset hva som kan være med av bagasje og utrustning. Men viktige saker som litt lappesaker til dekkene, ei pumpe til luft i dekkene og et slags multiverktøy er nesten umulig å ikke ta med seg. Det kan bli skjebnesvangert å legge igjen.

Litt enkel mat i reserve dersom uhellet skulle skje og du blir værende mellom to «stasjoner» lenger enn planlagt på grunn av et eller annet. Samt å huske på å melde ifra enten til kjente og kjøre om reiseruten din så de kan søke etter deg dersom du skulle bli utsatt for et drastisk uhell og bli borte. Sørg for å tenke sikkerhet for deg selv hele veien.

Dette blir visst en lang artikkel dette. Tror jeg får dele den opp i to deler. Neste del kommer ganske snart så følg med videre.