Tour de France

En av årets største sykkelritt er over for i år, og det ble ikke det helt store for de norske syklistene. Noen oppløftende resultater ble det, men det ble ingen som fikk æren av å klatre helt til toppen på seierspallen i år. Vi er nok litt bortskjemte med slikt og vi ønsker jo at vi skal få enda mer stor suksess selvfølgelig. De to største stjernene våre i sykkelsporten fikk det ikke helt til og hadde vel en del «stang ut» istedenfor å treffe perfekt i flere situasjoner. Men slik er det i toppidrett – man kan ikke vinne hver eneste gang!

De norske

Det ble dessverre ingen topp resultater av de norske i årets Tour de France. Noen hederlige plasseringer ble det vel, men det er jo aldri det som blir husket i fremtiden. Alle våre seks ryttere fullførte rittet og bestemann på sammenlagt listen ble Edvald Boasson Hagen på en 76. plass. De svakeste plasseringene fikk Alexander Kristoff og Amund Grøndal Jansen på henholdsvis 139. og 140 plass av de totalt 155 rytterne som kom i mål i Paris. Men det var vel heller ikke noen av våre som kjørte rittet for sammenlagtplasseringene. Rittet ble for øvrig vunnet av Colombianeren Egan Bernal. Det er historisk da han er første Colombianer til å vinne dette store sykkelrittet. Og for en fremtid han har foran seg – han er bare 22 år gammel.

Amund Grøndal Jansen

Amund leverte et fantastisk ritt som hjelperytter for blant annet sin kaptein Steven Kruijswijk som til slutt endte på bronseplassen sammenlagt. Og Amund var vel det eneste norske som var med å vinne noen ting i løpet av rittet. Laget hans, Team Jumbo-Visma, vant nemlig åpningsetappen som var en lagtempo etappe. Totalt ble det tre etappe seiere til laget inklusive den nevnte tempo etappen.

Odd Christian Eiking

Som Amund var også Odd Christian Eiking debutant til å kjøre Tour de France. Han kom også bra fra rittet i sitt Belgiske lag Wanty Groupe Gobert. Det ble dessverre ingen seiere eller meget gode plasseringer. 16. plassen på den niende etappen ble hans beste plassering. Men han viser at han også er en mann for de kommende årene og vi vil nesten garantert få se mer av Odd Christian i større løp de neste årene.

Team UAE

Bruker lagets navn som mellomtittel her fordi det var tre norske ryttere på dette laget i år. Det i seg selv er historisk – aldri tidligere har tre norske ryttere kjørt sammen på lag i Tour de France. Den som er mest kjent er en av Norges absolutte stjerner i sporten – Alexander Kristoff. Men altså to andre ryttere var med han i år – det var Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen. Sven Erik kjørte sin første Tdf, mens Vegard har kjørt en Tdf tidligere i sin karriere. Alex har kjørt flere år og har totalt tre etappe seiere. Sist på Champs Elysee i fjor. Dessverre ble det ingen reprise i år, og heller ikke noen andre etappe seiere for ham.