Terrengsykkel for alle

Å sykle ute i skog og mark er ikke bare enkelt, men det er skikkelig morsomt. Du møter helt andre utfordringer enn ved å sykle på flatmark og det krever at man har full kontroll over sykkelen. En god terrengsykkel har god støtdemping i gaffelen og gode hjul og ikke minst en solid ramme. Sykkelen får mye juling når den skal over røtter, ned bratte grusbakker og rett og slett håndtere de utfordringen skogen og naturen gir.

Mange syklister har verget seg for å ta denne utfordringen nettopp fordi det er så krevende. Heldigvis så er det nå kommet flere gode løsninger som gjør at terrengsykling er åpnet for alle, uansett ferdighetsnivå.

Terrengsykkel løyper

Terrengsykkel løyper

Det er flere hoteller og idrettsforeninger som har bestemt seg for å sikre at enda flere får oppleve som kommer når man er ute i skogen på sykkel. Derfor har de laget egne sykkelløyper i skogen. Flere forskjellige modeller er tatt i bruk. Noen har valgt å bygge løyper av tre, veier inne i skogen. På denne måten så løftes syklistene opp av bakken og ut av gjørmen og uforutsigbare røtter og gruspartier.  Samtidig så er det lagt opp til at syklistene kan holde høy fart og det er nok av utfordrende partier. Heldigvis så betyr ikke dette at man må holde høy fart i de mest utfordrende partiene. Syklistene kan kjøre akkurat så fort som de ønsker uten å være redd for å bli sittende fast i gjørmen.

Det er også mange som har anlagt opparbeidede løyper med mindre inngrep i naturen. De har gjerne gruslagt de mest gjørmete partiene eller bygget en bro over dem. De har anlagt en passende sti som er ryddet for busker og mindre vekster. På denne måten så er det tryggere for syklistene, men samtidig har de beholdt mange av de utfordrende elementene. På nettsiden til idrettslaget eller de andre som står bak løypen så finner du nyttig informasjon som forteller deg mer om hva du kan forvente.

Rullestolbrukere

Rullestolbrukere

Den store fordelen med opparbeidede løyper som nevnt ovenfor, er at det blir enklere for rullestolbrukere å få tilgang til disse løypene. Mange som sitter i rullestol er aktive og liker å komme seg ut i naturen, men dette er ikke alltid mulig. Det finnes egne sykler hvor syklisten bruker håndkraft for å drive sykkelen fremover. Disse er lengre enn vanlige sykler og det er ikke alle modeller som er like smidige. Derfor er det ikke enkelt å komme seg ut i naturen med disse.

De mange løypene som nå er anlagt gjør det heldigvis mye enklere for disse syklistene å komme seg ut i naturen. Banene har svinger og utfordringer som passer godt for denne type sykler og som er akkurat krevende nok.

Den eneste utfordringen som disse brukerne kan møte er at det kan være vanskelig å komme seg til begynnelsen av løypen. Dette varierer fra sted til sted, men ettersom løypene i utgangspunktet er laget for at alle skal få muligheten til å smake på terrengsykling så pleier det ikke å være et problem. Likefult så anbefaler jeg at man kontakter enten hoteller i nærheten eller idrettslaget som har opprettet løypen. De vil kunne gi deg oppdatert og korrekt informasjon.

Velg gjerne en løype tilknyttet et overnattingsted

Vi lever i et langstrakt land, så det er ikke alle som har muligheten til å ha en slik løype rett i nærheten. Derfor må man gjerne å kjøre en stund for å komme dit. Etter en lang og innholdsrik dag i løypen, så kan det være lurt å slappe av litt før man reiser hjem. Er det en lang reisevei så lønner det seg ofte å legge seg inn på et hotell eller annet overnattingssted.

Heldigvis så er det ofte gode fasiliteter ved de fleste slike løyper. Enten fordi løypene er laget i tilknytning til et område som legger opp til mange aktiviteter i vintersesongen eller fordi man har andre underholdende aktiviteter i nærheten. Fordelen med slike løyper er selvsagt at de er det perfekte underlaget for skiløyper. Så man slår to fluer i en smekk.

Jeg pleier å legge opp til en time eller to med fullstendig avslapping etter å ha brukte timer i en spennende løype. Dette fordi jeg må kjøre et stykke for å komme til nærmeste løype og man blir skikkelig sliten i både hode og kropp. Så jeg har alltid med meg nettbrettet, jeg er ikke den som bare sitter å stirrer ut i luften i en time. Så da går det i spill, så velger jeg Minecraft app’en på toppen av listene eller utfordrer meg selv med giverens utfordring i blackjack. Om det er spillene eller det er rett og slett avslappingen, vet jeg ikke, men jeg er sjelden stiv og støl når jeg kommer hjem. Det har faktisk bare skjedd en gang, den gangen jeg glemte nettbrettet og derfor kjørte rett hjem.