Sykling på vinteren

Sykling på vinteren

Noen får rett og slett ikke nok av sykling. Man sykler i drømme, tenker på sykling når man titter ut vinduet på toget, sykler til jobb, snakker om sykling i pausen, planlegger sykkelferie til vår, sommer, høst og vinter. Sykling på vinteren er en ting som lar seg gjøre selv i vært kalde land. Tro det eller ei, nordmenn sykler mer enn aldri før også på vinteren.

Men ser man litt større på det, så har sykling på vinteren litt flere meninger enn som så. Men med snø under hjulene, så er sykling med en gang noe helt annet enn hva man ellers er vant til. Her skal vi se på flere betydninger av sykling i den aller kaldeste tiden av året.

Sykling i byen på vinteren

Sykling i byen er i dag fullt mulig, og det er faktisk flere og flere som ser det å sykle til jobb som en mulighet selv på vinteren. Veiene er ofte snøfrie, men likevel trengs piggdekk for sikkerhet. Med piggdekk vil grepet være utmerket både på snø og is, men det krever også varme klær for å sykle på vinteren. I byene ser man ofte vanlige sykler, by-sykler, el-sykler og sparkesykler også på vinteren.

Sykling på vinteren for trening

Mange elsker sykling så mye at de foretrekker sykling foran ski og alpint. Det er ofte terrengsykler med piggdekk som er tingen, og det er like trygt som sykling på sommeren. Disse fungerer utmerket på stier og skogsveier i marka. Det er lurt med god demping slik at turen blir best mulig. Det er mer skånsomt sykling i skog og mark, men man kan fort bli kjeppjaget av sinte skiløpere og turgåere med hund eller barnevogn.

Sykling på vinteren for trening
Sykling på vinteren for trening

Vil man få en helt unik opplevelse på sykkelsetet kan man skaffe seg en fatbike. Forskjellen mellom en fatbike og en vanlig sykkel er dekkene. Disse er enorme og oppblåste dekk som har godt feste med knaster store som barnenever. Fatbiken kan også brukes i sanda fordi dekkene hjelper til å holde sykkelen oppreist selv på ustabilt underlag.

Den ekstreme formen for downhill sykling foregår selvfølgelig på vinteren. Dette er ofte konkurranser for de aller barskeste, der målet er å komme seg ned fjellet først. Syklene er godt polstret, og det er også syklistene. Fjærer må være godt smurte for å gi en perfekt demping. Man bruker som regel alpinbakker for denne typen aktivitet, og minner litt om osteløpet i Gloucestershire. Ofte havner alle i en gedigen mølje.

Sykling på vinteren – unnskyldning til å dra til Syden

Men flere og flere gidder ikke vente på godværet i mai. De drar heller til Spania, Italia og Frankrike. Her får de boltret seg i tusenvis av mil med landeveier sammen med folk fra hele verden. Det er spesielt Mallorca og Gran Canaria som nordmenn reiser til, med temperaturer som overstiger 20 grader. Når man sykler i Syden på vinteren, kan man kombinere guidede turer med små lunsjpauser på trivelige fortauskafeer og hotellopphold. Sykler og utstyr kan man leie til en utmerket pris.