Sykling i Norge

Det er nesten alltid et sykkelløp som foregår for det finnes jo så mange syklister i verden at dersom du ønsker kan du sykle arrangerte ritt så å si hver eneste dag året rundt – verden rundt. Men det er et betydelig antall mindre ritt som får offentlighetens oppmerksomhet. Jeg tenker da først og fremst på de aller største rittene – i rekkefølge utover året kommer Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta d’Espana. Men det er mange mange flere ritt enn de tre. Selv Norge har jo fått inn flere løp på proffenes kalender nå. Tour of Norway og Arctic Race som de to største.

Gode nyheter

Det nærmer seg et av de store rittene i sesongen – og i år skal dette løpet sykles i Norge – nærmere bestemt i området Bergen. Jeg snakker om VM i landeveisritt og alle de vanligste øvelsen rundt dette.

For kun tre år siden hadde Norge som landslag kun tre ryttere med i VM. Dette antallet avgjøres av hvilke resultater norske ryttere har hatt gjennom det siste året og på den måten samlet poeng til sitt land. Men i år skal Norge sykle med fullt lag på ni mann, nøyaktig det samme som de store sykkelnasjonene. Og det er meget godt nytt for Norges lag og sjansen for å få meget gode resultater. Alternativet hadde vært seks mann – altså tre hjelperyttere mindre. Men dette beviser at sykkelsporten gror og utvikles meget godt i Norge.

Flere medaljer

Norges to største profiler i sykling er Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. De sykler for hvert sitt profflag samtidig som de har vært Norges to beste syklister i flere år nå. Og sjansen for at en av disse to kan vinne i år har vel aldri vært bedre enn siden Thor Hushovd vant VM i 2010.

Edvald var også veldig nær to år etter Thor, men det holdt bare til sølv plassen bak belgiske Philippe Gilbert.

Etter Edvald sin sølvmedalje i Limburg i Holland i 2012 har det vært dårlig med medaljer for gutta på øverste nivå. Men derimot U23 har gjort det ganske skarpt. Der har det blitt to gullmedaljer og to bronsemedaljer, samt en gull medalje for menn junior i 2012 i temporitt. Totalt har norske sykkelryttere syklet inn til 12 medaljer i forskjellige VM. Så nå håper vi på minst en ny medalje i Bergen på hjemmebane i 2017.

Norske damer

Damene har også flere medaljer siden Monica Valvik tok de norske damenes første medalje i sykling i 1994. Hun syklet da til gull på de italienske veiene rundt på Sicilia i syd Italia. Ti år senere syklet Anita Valen inn til bronse igjen i Italia, men denne gangen rundt Verona i Nord Italia. Så fikk damene en sølvmedalje i 2012 og en bronse medalje i 2016. Henholdsvis i Limburg i Holland og Doha i Qatar med Eline Gleditsch Brustad og Susanne Andersen.

Det blir mange artikler om sykling fremover, så følg med om du er interessert i å lese om sykling hvor det er nordmenn involverte.