Sykler og syklister fra Norge

Norge har gjennom årene vært en sykkel nasjon, om enn bare en liten sykkel nasjon. Men vi har markert oss i sykkel verdenen på flere måter er det jeg tenker på. Vi markerte oss tidlig som sykkel utvikler gjennom fabrikker som Øgland fabrikken på Vestlandet. Men jeg tenker også på de profesjonelle syklistene som har syklet med det norske flagget på brystet i mange forskjellig utenlandske proff-lag. Det hele startet allerede nede på 70 tallet.

Proffsyklister

Knut Knudsen var Norges første proff syklist. Men allerede før han ble profesjonell hadde han store resultater. 4000 meter forfølgelsesritt ble hans spesialitet med både Olympisk seier i 72 og VM seier året etter. Så kom proff karrieren det påfølgende året og en masse gode resultater.

Knut har vunnet NM, han har vunnet flere etapper i Giro d’Italia, Syklet med rosa trøye i Italia to ganger og har nesten 50 seiere som proff syklist. Mange av de kom på tempo etapper. Han er nemlig også kåret til verdens beste tempo rytter i flere år av karrieren sin.

På slutten av karrieren til Knut Knudsen fikk Norge frem enda to profesjonelle syklister i Geir Digerud og Jostein Wilmann. De fikk kontrakter med henholdsvis italienske Magniflex og franske Puch-Sem.

80 tallet

Så videre utover på 80 tallet kom det til ganske mange ryttere som fikk proffe kontrakter. I løpet av hele 80 tallet kunne vi telle opp hele 12 ryttere som er eller hadde vært i aksjon i proff verdenen i sykling. Blant disse rytterne finner Dag Erik Pedersen og Dag Otto Lauritsen. Begge disse har mange gode resultater å vise til fra sykkel setet. Og begge to har vel i senere år blitt TV kjendiser. Dag Otto jobber fortsatt veldig mye med nettopp sykkel, og er både programleder og medprogramleder i flere programmer. I løpet av 1990 tallet dukket det opp åtte nye proffe syklister fra Norge ute i Europa. Før vi kommer frem til å skal snakke litt mer om de syklistene vi kjenner i dag som alle har startet sine karrierer utover på 2000 tallet.

Norske lag

For å kunne delta i større sykkelritt må laget ha en UCI godkjenning. En slik godkjenning er det seks norske lag som innehar. Fem av de seks er herre lag og det siste er damelag. Team Hitec Products er Norges stolthet på damesiden innen syklig. Ikke bare er det Norges eneste profesjonelle lag, men også det første proffe laget for damer i Norden.

Norske lag

 

På herresiden har vi fem lag som har UCI status og er registrerte som kontinentalt lag er; Team Ringeriks-Kraft, Team Coop-Øster Hus, Team Sparebanken Sør, Team Joker og Team FixIT.no

Det har også blitt jobbet ganske hardt for å få til et komplett norsk proft lag, men foreløpig har det ikke skjedd dessverre. Det mangler vel litt midler for å gjennomføre en eller flere sesonger med et slikt proft lag.

I dag

Den gjengen med norske syklister som har vokst frem siden 2000 og frem til i dag skal jeg kjapt presentere også, men det får bli i neste runde. Skribleriene mine her er lange nok her og nå med denne her.