Sykkelsporten i 2020

Sykkelsporten i 2020

I snart ett år har vi vært rammet av pandemien og dette har de aller fleste sportsarrangementer fått merke seg. De har enten vært avlyst, arrangert uten publikum eller arrangert på en spesiell måte med å føle smittevernregler.

Til tross for dette har det vært avholdt sykkelritt mest i utlandet så jeg vil her skrive litt om to av de største som har vært avholdt i verden. Det kan da hende at vi nevner noen norske syklister her og. Først vi jeg bare skrive litt om utviklingen av denne sporten fra begynnelsen, for jeg ser at det er et tema som jeg har glemt å skrive om.

Litt om sykkelsporten

Sykkelkonkurranser avholdes på landevei, bane eller i terreng og som navnene sier er det forskjell på underlaget man konkurrerer på. Syklene og treningen til disse forskjellige typer sykkelkonkurranser er forskjellige. Den første konkurransen ble avholdt i Frankrike i 1868. Det ble senere opprettet internasjonalt sykkelforbund med underorganisasjoner for proff- og amatørsyklister. I starten var det banesyklingen som var mest populær, men så ble landeveissyklingen mer og mer dominerende. Allerede i 1896 ble sykling en olympisk idrett (kun menn). Damesykling kom på olympiske leker først i 1984. VM i sykling på vei og bane har vært arrangert i over hundre år. I Norge har det blitt arrangert to VM hittil, første i 1993 i Oslo og Hamar og den siste i 2017 i Bergen. Terrengsykling fikk første VM, EM og verdenscup i 1991. De største rittene i sykkelsporten er Frankrike rundt, Italia rundt og Spania rundt.

Sykkelritt i 2020

Sykkelritt i 2020

Som nevnt har mange av de norske sykkelrittene blitt avlyst grunnet pandemien. Frankrike rundt (Tour de France) ble forskjøvet til august/september, men ble i hvert fall avholdt. Dominansen viste syklister fra Slovenia, Tadej Pogačar vant sammenlagt og Primož Roglič ble nummer to. Hele 30 nasjoner og 22 lag stilte med til sammen 176 ryttere. Frankrike hadde klart flest ryttere etterfulgt av Spania og Belgia. Norske syklister hadde ikke så stor suksess sammenlagt. Den beste norske, Vegard Stake Leangen kom på 68. plass etterfulgt av Edvald Boasson Hagen på 83., Amund Grøndahl Jansen på 104. og Alexander Kristoff på 107. plass. I poengkonkurransen kom Kristoff på 11. Plass. Movistar Team fra Spania vant lagkonkurransen med Jansen sin Team Jumbo-Visma fra Nederland på andre plass.

Jeg har også lyst å nevne resultater fra Italia rundt (Giro d`Italia). Dette rittet skulle starte i mai, men ble forskjøvet til oktober, også grunnet pandemien. Her stilte det 34 nasjoner opp med 176 ryttere, klart flest fra Italia. På grunn av smitten ble noen av favorittene ikke med og noen team måtte trekke seg underveis. Norge hadde med 2 syklister, Tobias Foss og Carl Fredrik Hagen. Begge to debuterte i rittet i Italia. Tao Geoghegan Hart fra Ineos Grenadiers vant sammenlagt med Jai Hindley og Wilco Keldeman fra Sunweb på andre og tredje plass. I lagkonkurransen var det Ineos Grenadiers som vant. Norske Hagen kom på 42. Plass, mens Foss klarte ikke å fullføre rittet.  Vi gleder oss til mange ritt i 2021, forhåpentligvis med gode resultater for våre ryttere.