Sykkelen som hjelpemiddel

En sykkel er mye mer enn bare en sykkel. En sykkel kan hjelpe oss mennesker i mange sammenhenger som vi ikke klarer å utføre ting alene uten noen form for hjelp. Veldig mange som har en form for handikapp får hjelp til å komme seg frem ved hjelp av en sykkel. Det finnes i dag så utrolig mange forskjellige varianter av sykler at det vil bli en veldig lang sak å skrive om dersom man skal skrive alt. Men jeg skal forsøke å plukke frem noen av de syklene som er og har vært hjelpemiddel for oss mennesker.

Tandemsykkel

Tandemsykkelen skal ha dukket opp helt sist på 1800 tallet. Men hva er en tandemsykkel spør du kanskje – de er nemlig ikke så vanlige i dag. Sykkelen kan bære to eller flere ryttere samtidig, hvor føreren foran på sykkelen styrer. Resten av de som er med – enten det er bare en til eller flere – hjelper som oftest til å tråkke kraft ned i pedalene slik at sykkelen beveger seg fremover slik alle sykler gjør.

 

Tandemsykkel

Utviklingen fra den gangen den dukket opp og frem til i dag har vært like revolusjonerende med tandem sykkelen som med alle andre sykler. De kan i dag leveres med like god kvalitet som hvilken som helst annen sykkel.

Når jeg ser for meg en tandemsykkel så ser jeg for meg en «forvokst» vanlig sykkel. Men tandem finnes i mange variasjoner. I tillegg til den vanlig så er det ganske normalt med liggesykkel i tandem utgave. Også kombinasjoner av liggende og sittende er mulig. Utviklingen i hele verden har også tatt med seg tandem sykkelen oppover til nye høyder. Elektriske utgaver er helt normalt i dag. Og med en form for hjelpemotor på sykkelen så har det i mange tilfeller blitt slik at for eksempel handikappede kanskje ikke trenger hjelp lenger. De klarer seg selv ved hjelp av denne ekstra kraften fra en el motor. Så da har tandem sykkelen gått et hakk videre eller tilbake og blitt til en -manns sykkel igjen, men denne gangen med hjelpemotor.

Hjelpemotor

Det er så mange varianter av sykkel som hjelpemiddel i dag at det er nesten umulig å beskrive. Her er et par bilder med et par eksempler. Er du i den situasjonen at du kunne trenge en slik sykkel så er det muligheter hos NAV hjelpemiddel sentral å søke om hjelp og støtte til en slik sykkel.

Hjelpemiddel

Utviklingen av slike ting har også gått fra andre siden. De som tidligere hadde hjelpemidler som for eksempel rullestol kan i dag få hjelp av en elektrisk stol med motorkraft som på en elektrisk sykkel.

Elektrisk sykkel.

På bildet over her kan du se en slik rullestol som har blitt koblet til en enhet som har trekk kraft og som kan styres av personen i rullestolen. Styre og trekk enheten er veldig enkel å koble sammen med rullestolen, og har vært et fantastisk tilskudd til de som er tvunget til å sitte i slike stoler. Nå kommer de seg enklere og raskere rundt for «egen» maskin!