Store sports arrangementer

Det har vært stor festivitas i Bergen by nå i over en uke nå i september. Bergen by har stått som arrangør av Sykkel Verdens Mesterskapet 2017. Det er et kjempestort arrangement og det kreves veldig mange arbeidstimer for å planlegge dette. Men arrangementet ble en stor suksess og de har fått gode tilbakemeldinger.

Tiden etter

Nå i etterskudd når regnskapet skal gjøres opp dukker det nesten selvfølgelig opp spekulasjoner om det var riktig å gjøre slik og slik, eller om vi burde ha gjort slik eller slik. Alt dette er lett å svare på nå i etterskudd når man bare kan regne seg frem til svaret, men det var ikke like lett da avgjørelsene skulle tas og man måtte bestemme seg for det ene eller det andre.

Nå har det kommet frem i media at det finnes muligheter for at arrangøren Norges Cykleforbund, og det heleide datterselskapet Bergen 2017 AS har en lisensavgift å betale som de har bommet på kursen på dagens Euro. Da planene ble lagt og budsjettene regnet ut var kursen på en Euro på like over 7 kroner, men den i dag er på godt over 9 kroner. Cirka 9,30 noterer Euro på i dag. De la inn en sikkerhetsmargin opp til 8 kroner, men det valgte å følge tips på at den norske kronen skulle styrke seg og de kanskje vill få en billigere avgift enn hva deres budsjett tilsa. Slik gikk det altså ikke. Kursen forsvant andre veien og de sitter igjen med en regning til UCI på syv millioner Euro som de ikke har nok penger til å betale pr. i dag.

Jeg håper de «finner» pengene og får dette ut av verden. Sykkel i Norge fortjener mer enn et forbund som ikke kan støtte Norges syklister. Særlig har en lisensavgift fra det internasjonale sykkelforbundet (UCI) på syv millioner euro skapt trøbbel.

 

Flere arrangements fester fremover

Norge er allerede tildelt Europamesterskapet i håndball for herrer i 2020. Og samme år skal EM sluttspillet for kvinner også spilles i Norge.

EM i 2020 blir et spesielt EM. Ikke bare er det første gangen Em skal deles mellom tre arrangørland, men det er også første gangen 24 nasjoner skal delta. I tillegg til i Norge, skal det spille kamper i Sverige og i Østerrike. Finalen vil bli spilt i Sverige.

Andre sporter som venter på svar på søknader om store arrangementer er f.eks. sjakkforbundet. Får de positivt svar kan Magnus Carlsen kommer til å spille VM kamp i Norge samme året som Håndball EM.

Skigjengen i Norge har søknad på gang om VM i 2023 i Trondheim. Alpin delen har søknad på gang om VM i 2025. Skiflygning ser ut til å være i boks allerede da Norge er eneste søker til VM i 2022 – det blir da i så fall i Vikersund.

Skøyteforbundet har allerede sitt neste mesterskap klart – Skøyte VM i 2020 på Hamar. Denne gangen både sprint og allround i samme mesterskap.

Friidrettsforbundet drømmer også om å få arrangere et EM på norsk jord, men i dag har de dessverre ikke et anlegg som tilfredsstiller alle kravene.