Ritt i Norge og norske syklister

Sykling I Norge med norske proffe syklister har blitt mer og mer naturlig å se. I min forrige artikkel skrev jeg litt om de aller første norske profesjonelle syklistene som begynte å sykle for de store lagene ute i Europa. Og enkelte ryttere klarte å sykle frem meget gode resultater. Det høyeste nivået for en syklist er de rittene som er UCI godkjente – Union Cycliste Internationale.

Union Cycliste Internationale.

Mange ritt i Norge

Det er både mange og lange ritt i Norge og flere av de meget krevende ritt. Det rittet i Norge som tiltrekker seg flest ryttere er den store styrkeprøven mellom Trondheim og Oslo på snau 55 mil. Norges lengste ritt er Lofoten Insomnia som er på cirka 60 mil! Det som også er spesielt med dette rittet er at man kan se midnattssolen. Et fantastisk skue fra mange av punktene underveis i rittet.

Flere andre ritt er også godt besøkt av ryttere, men det er kun seks ritt som er godkjente som UCI ritt. Og disse rittene begynner å få meget godt rykte på seg. Jeg snakker da om Ringerike Grand Prix, Sundvolden Grand Prix, Tour of Norway, Arctic Race of Norway, Tour des Fjords og Ladies Tour of Norway.

Flere av disse rittene går etter hverandre slik at de store lagene som kommer hit nord kan ta med seg flere ritt i et «jafs».

Internasjonale ryttere

I året 2000 dukket det opp tre nye syklister som fikk kontrakt med et stort sykkellag ute i Europa. Morten Hegreberg, Øyvind Lillehagen og Thor Hushovd. Og det er vel svært få som kjenner litt til sykkel verdenen som er i tvil hvem av disse tre som ble den største stjernen? Ja jeg tenker selvfølgelig på Thor Hushovd. De to andre kom aldri frem til de helt store resultatene på sykkelsetet. Mens Thor har levert underholdning til oss sykkelinteresserte i mange år – og med mange meget gode resultater. Han er verdensmester fra 2010, Han har båret den gule ledertrøyen i Tour de France og han har vunnet den Grønne poengtrøyen to ganger.

Thor Hushovd

Han har etappeseiere i all de tre store Grand Tourene. Italia, Frankrike og Spania. Men det er den franske runden han har vunnet mest – hele ti etappe seiere samt to lag tempo etapper har han vunnet.

Han har i sin karriere syklet for fire forskjellige store lag – han har syklet for Credit Agricole, Cervélo TestTeam, Garmin-Cervélo og BMC Racing Team. Selv siste året før han la bort sykkelen vant han både NM i landevei og Vant sammenlagt Arctic Race of Norway.

Etter «Oksen» fra Grimstad har det kommet mange ryttere fra Norge. I sesongen 2016 syklet det 12 norske ryttere for profesjonelle lag ute i Europa. De største navnene i dag er vel Aleksander Kristoff og Edvald Boasson Hagen. Men det er mange som kjemper like bak de to aller største også. Så jeg regner med at Norge kan få se flere av våre ryttere på gode plasseringer i flere store ritt i de kommende årene.

Her kunne jeg ha skrevet i timevis om et emne jeg «elsker». Men jeg skal begrense meg og avslutte her. Kom deg ut i naturen og følg med et sykkelritt du også – kanskje du har en ny hobby neste sommer?