Proffer og amatører – nå sammen

Jeg klarer ikke slippe taket helt enda på sykling og proffenes kjøringer. Jeg gleder meg virkelig til årets Verdens mesterskap som i år (igjen) skal kjøres på norsk jord. Sist det skjedde var i Oslo i 1993. Så det er altså andre gang i historien at dette skal skje i Norge. Sist gang var det amerikaneren Lance Armstrong som vant herrenes hovedløp – den gangen var det et eget løp for profesjonelle. Jan Ullrich vant hovedløpet langs landeveien for amatører.

VM i Oslo

Bare et par år etter VM i Oslo opphørte skillet mellom amatører og profesjonelle i VM sine øvelser. Kun en felles øvelse der den beste er best uten noe mer spørsmål. I 93 ble det syklet totalt fem øvelser i Oslo området, mens det gikk 11 øvelser i banesykling i Viking skipet på Hamar.

Eneste norske proff syklist gjorde det ganske skarpt i øvelsen i Oslo. Dag Otto Lauritzen endte til sist på en syvendeplass. Men han ledet løpet en periode mot slutten av løpet men klarte altså ikke å vinne.

Dette VM ble ingen god butikk for Norges Cykleforbund som gikk underskudd med rundt 12 millioner kroner på dette arrangementet. La oss håpe at situasjonen blir bedre for arrangørene i Bergen i år.

VM i Bergen

Nå er det altså straks klart for første øvelse av et Verdensmesterskap i sykling igjen i Norge. Denne gangen er det bergenserne som har fordelen av hjemmebane.

Det er jo forskjellige byer og steder som arrangerer VM i sykling hvert eneste år. Men det er en by her i Skandinavia som skiller seg ut og har arrangert VM flere ganger enn noen annen by i verden faktisk. København i Danmark har arrangert VM i sykling hele seks ganger siden de første gangen i 1921 og foreløpig siste gang i 2011. Nummer to på denne listen er Valkenburg i Holland med fem arrangement.

Men nå er det altså Bergen i Norge sin tur nå i september 2017. Totalt er det 12 ritt som skal arrangeres, pluss noen veldedige ritt for underholdning. Det hele starter med Lagtempo kvinner elite på søndag 17. september. Jo det er selvfølgelig ting som skjer dagen før også som åpnings show osv. men ikke noe sykkelritt annet enn en bedrifts stafett som er et rent publikumarrangement. Så etter søndagen fortsetter det hele uken gjennom med et eller flere ritt hver dag, før det hele avsluttes på søndag 24. september med herrer Elite sitt landeveisritt. Det er jo dette som er VM sitt hovedløp som alle vil vinne. Det er her regnbuetrøyen deles ut som den vinnende rytteren skal sykle med hele det kommende året. Peter Sagan er regjerende verdens mester og vil garantert kjempe meget hardt for å vinne i år igjen. Klarer han det er han eneste i historien som har vunnet VM tre år på rad! Det er jo litt av en utrolig bragd å klare det skulle det skje. Men la oss håpe at det er ei norsk drakt som sykler først over målstreken den søndagen sist i september 2017.