Gode fotball resultater

I fotballens verden skjer det noe hele tiden. Nesten hver eneste dag kommer det nyheter eller resultater som er overraskende og positive. Og denne gangen er det fra Norge. Det er et norsk lag som er i ferd med å klatre fra å være et bra lag i Norge, til å bli et lag med et navn ute i Europa. Meget overraskende har dette laget tatt seg til seriespillet i Europa League. Laget jeg snakker om er Sarpsborg 08 som de siste årene har spilt i toppserien i Norge.

Europa League

Dagens utgave av Europe League er en sammenslåing av flere tidligere cup’er. Helt originalt så heter den vel UEFA Europe League nå. Og her er altså et av de nyeste lagene i Norge på vei mot gruppespillet. De har allerede vunnet sin hjemmekamp mot Israelske Maccabi Tel Aviv. Og det var en god seier med hele 3-1 til hjemmelaget. Det vi si at de har et meget godt resultat for å gå videre, men kampen i Israel skal spilles først. Det blir ingen lett oppgave selv med et slikt utgangspunkt.

Sarpsborg 08

Ikke bare er det helt utrolig at klubben har kommet seg så langt på såpass forholdsvis kort tid. Men det er også nesten sagt utrolig at de i det hele tatt er en klubb i dag. Sarpsborg har lang fotball historie, men for et kaos det var etter at de begynte å «lukte på» sammenslåing av distriktets klubber og samarbeid på tvers av alle klubber. Totalt var det 16 klubber som var involvert i dette prosjektet som fikk navnet SAMS (sammen for Sarpsborg). Alle klubbene i distriktet så nær som en klubb var med i dette spillerutviklings prosjektet.

Litt historikk

Sarpsborg FK er vel den gamle og ærverdige klubben i distriktet som ble stiftet i 1903. Så kom Idrettslaget Sparta i 1928. Disse to klubbene har til sammen tatt syv cupmesterskap i sin historie. I årene før Sarpsborg 08 endelig tok sin form slik den er i dag var det et «evig» kaos i byens fotball. Alle kranglet med alle om alt som var mulig omtrent rundt distriktets fotball. Flere klubber har hatt hovedansvaret for dette samarbeidsforsøket som det jo fortsatt var den gangen. For det var jo fortsatt ikke kommet noe særlig positivt ut fra dette.

Men så i 2007/2008 begynte ballen å rulle riktig vei. Som dagens navn tilsier så var det nettopp i 2008 at det meste falt på plass. Enighet om nytt navn, enighet om ny drakt, enighet om ny logo samt sikkert mange andre administrative detaljer. Eller det endelige navnet slik det er i dag kom de faktisk ikke frem til før i 2009.

Men fra her har ting gått forholdsvis raskt. Laget var jo her spillende nede i 1. divisjon – dette samarbeidet skulle jo skape topp fotball i distriktet. Men så i 2010 var Sarpsborg igjen i toppdivisjonen i Norge for første gang på 36 år. Så etter en kjapp tur nede i 1. divisjon igjen neste sesong og opprykk igjen direkte. Siden da har de vært i toppdivisjonen. Og nå er de altså i ferd med å skrive lags navn på med store bokstaver ute i Europa også! Lykke til Sarpsborg 08.

Jeg kunne ha skrevet så veldig mye mer om dette, men håper du der ute har fått en ide om hva som er i ferd med å skje. Biten om økonomi for eksempel er jo også veldig interessant med denne klubben og dette som nå laget er i gang med. Kommer kanskje tilbake med noe mer om dette senere.